Despre MAC OS

In jos

Despre MAC OS

Mesaj  zooky la data de Mier Mar 18, 2009 12:24 pm

Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.

Lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI). Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezintă o serie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectată de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima dată la modelul Macintosh 128K în anul 1984. Prin intoducerea sistemului de operare Mac OS, computerele Apple au devenit mai prietenoase pentru utilizatori decât cele cu sisteme de operare MS-DOS. Termenul “Mac OS” nu a existat cu adevărat până când a început să fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicaţiile sistemul Mac de celelalte sisteme de operare.

Primele versiuni erau compatibile doar cu Macintosh-urile bazate pe microprocesorul Motorola 68000, iar versiunile mai noi erau compatibile şi cu arhitectura PowerPC. Recent, Mac OS X a devenit compatibil şi cu arhitectura Intel x86, care stă la baza tuturor PC-urilor.

Primele SO Machintosh constau din două elemente software numite “System” şi “Finder”, fiecare având versiunea sa. System 7.5.1 a fost primul care includea logoul Mac OS (o variaţie a iconiţei de startup a lui Finder - “Happy Mac” smiley face), iar Mac OS 7.6 a fost primul numit “Mac OS”.

Până la apariţia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, părţi importante ale sistemului de operare erau păstrate în memoria fizică ROM pe placa de bază, scopul fiind evitarea utilizării cu limitări a spaţiului oferit de floppy disk, luând în considerare că primele Mac-uri nu aveau hard disk.

Mac OS poate fi divizat în două categorii de sisteme de operare:

1. Mac OS Classic - sistemul care era livrat împreună cu primul Macintosh în 1984, inclusiv urmaşii săi, culminând cu Mac OS 9.
2. Noul Mac OS X (“X” este un 10 roman). Mac OS X include elemente de OpenStep şi Mac OS 9.

Pentru Mac OS Classic este caracteristică lipsa liniei de comandă; el este un SO în întregime bazat pe interfaţa grafică. Cu toate că era uşor de utilizat, era criticat pentru single tasking (la primele versiuni) şi pentru multitasking cooperativ (în versiunile mai noi, pentru administrarea limitată a memoriei, lipsa memoriei protejate). Iniţial Mac OS utiliza sistemul de fişiere Machintosh, un sistem plat - cu un singur nivel de mape. Acesta a fost înlocuit cu un sistem de fişiere ierarhic, care avea un adevărat arbore de mape.

Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfaţă grafică, proiectate, promovate şi vândute de firma Apple, ultima versiune fiind instalată la toate computerele Macintosh livrate în prezent (2007). Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.
avatar
zooky
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 147
Data de inscriere : 15/03/2009
Varsta : 25
Localizare : Cernatesti City

Vezi profilul utilizatorului http://e-learning.forumhit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum