Administrarea şi configurarea sistemelor Linux

In jos

Administrarea şi configurarea sistemelor Linux

Mesaj  zooky la data de Mier Mar 18, 2009 2:46 pm

• Sistem educaţional. Atuul principal este costul practic nul al sistemului. Instalarea de sisteme proprietare pe multe calculatoare poate fi extrem de costisitoare. Linux include aplicaţii, compilatoare şi medii integrate de dezvoltare a căror calitate este în general superioară celei a programelor comerciale.
Un sistem Linux, alcătuit dintr-un program de instalare, nucleu şi aplicaţii gata compilate se numeşte distribuţie Linux. Numeroase companii şi organizaţii au realizat asemenea distribuţii. Acestea sunt disponibile gratuit pe Internet, dar pot fi achiziţionate şi contra cost ca pachete formate din CD-ROM-uri şi manuale de utilizare. Distribuţiile Linux cele mai răspândite sunt Red Hat, Mandrake, SuSE, Caldera şi Slackware. Distribuţia Red Hat poate fi descărcată de la adresa http://www.redhat.com sau mirrors (oglindiri ale unui sit Internet), iar Mandrake, de la adresa http: / /www. mandrake. com.
Contrar opiniei generale, suportul tehnic pentru programele open source are de multe ori o calitate superioară comparativ cu cel oferit pentru aplicaţiile comerciale. Prin formularea unei întrebări sau unei cereri de ajutor pe o listă de discuţie se poate obţine un răspuns la orice problemă, în câteva ore. De asemenea, există numeroase companii, îndeosebi cele care comercializează distribuţii, ce oferă consultanţă şi suport tehnic profesional, contra cost.
Nucleul Linux a fost adaptat (portai) pe foarte multe platforme, începând cu Intel şi continuând cu SUN Sparc, PowerPC, Motorola 68000 (Atari şi Amiga), MIPS (SGI), DEC Alpha, ARM etc.


Situl oficial al sistemului de operare Linux este http: //www. linux.org.
Linux a devenit foarte răspândit în ultimii ani şi în România. Fiind gratuit, nu există posibilitatea de a intra în conflict cu legea dreptului de autor, ceea ce va conduce cu siguranţă la utilizarea sa şi în cadrul firmelor, precum şi în mediile cu multe calculatoare, în majoritatea centrelor universitare din ţară, Linux este extrem de por, multe materii folosindu-1 ca platformă de referinţă (Sisteme de operare, Programare ş.a.m.d.). Cei mai mulţi furnizori de servicii Internet folosesc Linux datorită capabilităţilor sale excelente de reţea, flexibilităţii în configurare şi stabilităţii sale. De asemenea, profesioniştii ştiinţei calculatoarelor îl utilizează pentru uneltele puternice de programare, procesare de texte etc. de care dispune.


Există şi un Grup al Utilizatorilor Români de Linux (RLUG), cu o activitate intensă manifestată pe listele de discuţii. Situl oficial al acestui grup este http://www.lug.ro.
avatar
zooky
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 147
Data de inscriere : 15/03/2009
Varsta : 25
Localizare : Cernatesti City

Vezi profilul utilizatorului http://e-learning.forumhit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum