Ce este LINUX ?

In jos

Ce este LINUX ?

Mesaj  zooky la data de Mier Mar 18, 2009 2:45 pm

Linux este un sistem de operare gratuit (open source), compatibil UNIX. UNIX este un sistem multitasking şi multiuser, în care utilizatorii au acces la resursele calculatorului de la diferite terminale plasate local sau la distanţă, putând executa în mod concurent un număr nedeterminat de programe. Linux respectă standardul POSIX, suportă toată gama de aplicaţii GNU şi posedă o interfaţă grafică bazată pe X Windows System.

Linux a apărut iniţial ca un proiect al lui Linus Torvalds, student la Universitatea din Helsinki. Prima versiune utilizabilă a fost lansată pe 5 octombrie 1991. Din acel moment, numărul celor care lucrează la Linux, precum şi numărul de utilizatori a crescut în mod impresionant, în momentul de faţă se estimează că există circa 18 milioane de utilizatori Linux (pentru detalii, a se vedea situl http://counter.li.org).

Spre deosebire de alte sisteme de operare, nici o firmă nu este proprietara sistemului Linux. Mai mult decât atât, el este protejat de Licenţa Publică GNU (GNU este o fundaţie care apără interesele autorilor de programe gratuite - pentru informaţii suplimentare, a se vizita situl http://www.gnu.org), care stipulează faptul că se poate copia şi utiliza gratuit codul programelor, cu condiţia de a permite şi altora să facă acelaşi lucru. Textul complet al acestei licenţe se găseşte în Anexa l.
Sistemul Linux este alcătuit propriu-zis dintr-un nucleu (kernel) şi un număr uriaş de programe şi utilitare. Este un sistem de operare complet, care conţine practic orice tip de aplicaţie, putând astfel juca o varietate de roluri, printre care:
• Server. Sistemul Linux conţine un suport excepţional pentru reţea, putând feri atât serviciile clasice specifice Internet-ului, cum ar fi Web, FTP, poştă lectronică etc., precum şi alte servicii de reţea, cum ar fi server de mprimante, server de fişiere (NFS) ş.a.m.d. De asemenea, sistemul Linux poate substitui un server Windows NT sau Netware. Stabilitatea, fiabilitatea si securitatea sa îi conferă posibilitatea de a fi utilizat pe servere high-end şi în medii critice.
• Sistem personal. Linux poate fi utilizat la redactarea de texte, tipărirea laimprimantă, conectarea şi navigarea pe Internet, citirea corespondenţei, în plus, este o platformă multimedia perfectă pentru jocuri, pentru vizionarea de filme sau audiţia de piese muzicale.
• Sistem utilizat la serviciu. Sistemul Linux conţine o suită completă de programe pentru birou, cum ar fi programe de calcul tabelar, redactare de texte, realizarea de prezentări etc. Instrumentele pentru acces la Internet reprezintă şi ele un punct forte al acestui sistem.[b]
avatar
zooky
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 147
Data de inscriere : 15/03/2009
Varsta : 25
Localizare : Cernatesti City

Vezi profilul utilizatorului http://e-learning.forumhit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum